Изкуство

Петте най-любими британски романтични филма

Познайте в колко от тях не играе Хю Грант!

Петте най-любими британски романтични филма

Love Actually / Наистина любов, 2003 г.

Един от най-любимите ми филми, пълен със сюжетни линии и характерни герои, всеки понесъл кръста на живота си в терсенето на голямата любов. Прекрасни бпитански актьори, сред които Колин Фърт, Хю Грант, Бил Найи, Лиъм Нийсън и Ема Томпсън. Брилянтен, особено около Коледа.


Notting Hill / Нотинг Хил, 1999 г.

Вечната тема за невъзможната любов, този път между известна актриса и никому неизвестен собственик на малка книжарничка в романтичното кварталче на Лондон Нотинг Хил (за което неотдавна ви разказахме). Хю Грант представлява любимия си персонаж, леко непохватен, но ужасно романтичен особняк, а Джулия Робъртс тук е повече умислена, отколкото усмихната, както само тя си знае. След много перипетии и терзания любовта побеждава.


Four Weddings and a Funeral / Четири сватби и едно погребение, 1994 г.

Прекрасен филм за група приятели, които се прощават с битието си на ергени и с илюзиите си, че животът винаги ни предлага само торти и рози. В ролите са Хю Грант, Кристин Скот Томас, Джон Хана, Анди Макдауъл. Ужасно елегантен филм, ужасно британски, с тънко чувство за хумор и самоирония.


Bridget Jones's Diary / Дневникът на Бриджит Джоунс, 2001 г.

Bridget Jones: The Edge of Reason / Бриджит Джоунс: На ръба на разума, 2004 г.

Писали сме много за това какво щяхме да правим ние, съвременните жени, ако Хелън Фийлдинг не ни беше дарила с образа на вечната чаровна неудачница Бриджит Джоунс. Любимата ни литературна героиня досега два пъти е виждала екран в лицето на Рене Зелуегър. Партньори в киното са й Колин Фърт и неизменният Хю Грант. Очакваме третия епизод с огромно нетърпение.


The Best Exotic Marigold Hotel / Най-екзотичният хотел "Мариголд", 2011 г.

The Second Best Exotic Marigold Hotel / Най-екзотичният хотел "Мариголд" 2, 2015 г.

Тук Хю Грант го няма, макар и той вече да не е първа младост. Обаче съвсем не ни е липсвал, като се има предвид кои са другите действащи лица: Маги Смит, Джуди Денч, Бил Найи, а във втората част – и Ричард Гиър. Знаете, тук действието се развива далеч от родните британски брегове, в екзотична Индия, къзето група пенсионери се опитват да намерят своя последен дом и нов поглед върху света. Освежаващ, пълен с надежди и усмивки.