Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Ново руско кино на 13-ия София Филм Фест

Ново руско кино на 13-ия София Филм Фест
Ново руско кино на 13-ия София Филм Фест
Cinefish.bg

Теми
Ново руско кино на 13-ия София Филм Фест

09.03.2009, 14:12  |   Видяна: 5340  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Новият филм на генералния директор на Мосфилм Карен Шахназаров “Изчезналата империя”, заснетият с българско участие филм на Алексей Учител “Пленен”, отличеният с няколко международни награди игрален дебют на Сергей Дворцевой “Тюлпан”, носителят на наградата за най-добро операторско майсторство и “Сребърен лъв” за най-добра режисура на международния кинофестивал във Венеция’08 ”Хартиеният войник” на Алексей Герман-син, отличеният за най-добър филм на международния кинофестивал в Шанхай’08 “Муха” на Владимир Кот, както и „Лечителката” на Гука Омарова са руските филми, които публиката ще види на  София Филм Фест тази година.

Изчезналата империя” на Карен Шахназаров е носталгичен поглед към 70-те години на ХХ век. В основата на сюжета е класически любовен триъгълник между две момчета и едно момиче. Те учат в един университет, карат се, сдобряват се, изпитват първите си разочарования, воюват за първите си победи, без да подозират, че много скоро страната, в която са се родили и живеят, ще изчезне от картата на света. Чрез личните любовни истории на двете момчета в “Изчезналата империя” Шахназаров всъщност разказва за една важна епоха в живота на Русия – последните дни на СССР. Да си спомниш миналото без злоба и саркастични хъмкания, а с усмивка и разбиране – ето това е урок на отношение към историята.

Роден през 1952 г., Карен Шахназаров живее във времето на Студената война. През 80-те години на ХХ век реализира „Ние от джаза”. Тогава става известен и с още една носталгична музикална комедия - “Зимна вечер в Гагри”. През 1986 г. получава специалната награда на Московския международен фестивал за филма “Куриерът”, а неговия оригинален поглед към абсурдността на тоталитарния режим в “Град Нула” му донася всеобщо признание. Публиката на София филм фест познава работата на Карен Шахназаров и от филма му “Конник на име Смърт”, показан на 10-ото юбилейно издание на фестивала през 2006 г.

Отличеният с няколко международни награди (“Особен поглед” в Кан’08, голямата награда на фестивала “Изтокът отива на Запад”, както и приза на NETPAC в Карлови Вари’08, “Златното око” за най-добър филм в Цюрих’08, най-добър игрален филм на фестивала за ново кино в Монреал’08, “Златен паун” за най-добър филм на кино фестивала в Индия, специалната награда за най-добър режисьор, присъдена на Сергей Дворцевой на фестивала за младо източно-европейско кино в Котбус’08).

Игрален дебют на Сергей Дворцевой “Тюлпан” също е сред заглавията на 13-ия международен София Филм Фест. Филмът е заснет по сценарий на Генадий Островски, а негов основен продуцент е Карл Баумгартнер. Лентата е копродукция на Германия, Швейцария, Казахстан, Полша и Русия и разказва историята на млад мъж на име Аса.

След като отбива военната си служба във военно-морския флот, той се завръща при семейството на сестра си в казахската степ. Там тя и съпругът й - овчар, водят номадски начин на живот. Аса също иска да бъде овчар и да е самостоятелен, но за целта трябва първо да се ожени. Единственото момиче наоколо е Тюлпан, която никак не харесва Аса. Независимо от това Аса не губи надежда и продължава да мечтае за щастлив семеен живот в казахската степ.
Изисканият стил и духовитост на Сергей Дворцевой ни предлагат надежда и разочарование, радост и тъга... досущ като в реалния живот. Посланието на филма е ясно и категорично, валидно за всички хора, навсякъде по света. В епохата на глобализация, на болезнена загуба на духовни ценности апелът към идентичност, към запазване на националните корени е повече от значим и актуален.

Сергей Дворцевой е роден през 1962 г. в Чимкент, Казахстан. Деветгодишната му кариера на авиоинженер завършва, когато случайно кандидатства и е приет във ВГИК. В режисьорската му кариера има четири документални филма – “Paradise” (1997), “Bread Day” (1998), “Highway” (1999) и “In the Dark” (2004).

Заснетият с българско участие филм на Алексей Учител “Пленен” е още едно от руските заглавия на 13-ия международен София Филм Фест. Той е създаден по разказа на Владимир Маканин „Кавказки пленник” и представя историята на трима млади мъже, които са почти връстници. Те прекарват един ден заедно. Двама от тях са руски войници и пленяват чеченско момче. Съвсем неочаквано между пазителите и пленника се заражда симпатия. Учител проследява как в продължение на няколко часа заедно момчетата вече могат да се почувстват приятели, макар че по принцип са врагове. “Интересуваше ме въпроса защо, когато възниква критична ситуация, руският войник, въпреки доброто си отношение към чеченското момче, го убива”, казва режисьорът. Филмът провокира размисъл върху причините, които карат хората да се превръщат във врагове.

Пленен“ е носител на Голямата награда на XVII фестивал на източноевропейското кино в Котбус, Германия, както и на наградата за най-добра режисура на международния кинофестивал в Карлови Вари. Фестивалната публика у нас познава почеркът на Алексей Учител от филма му “Космосът като предчувствие” (2005), представен на 10-ия международен София Филм Фест. Алексей Учител е роден през 1951 г. в Санкт Петербург. Завършва Държавния киноинститут (ВГИК) в Москва, а след това работи като режисьор в Ленинградската студия за документални филми. През 90-те години създава продуцентската компания „РОК”. В началото на перестройката снима документален филм за съветския рок – „РОК”, в който главни герои са култовите групи Аквариум, Кино, ДДТ, АВИА, както и Борис Гребенщиков и Виктор Цой. Учител преподава режисура във ВГИК. Продуцент е и на два българо-руски филма – „Похищението” (реж. Пламен Масларов) и „Бариерата” (реж. Михаил Пандурски), чиято подготовка е в разгара си.

Част от програмата на тазгодишното издание на София Филм Фест е и новият филм на Алексей Герман-син “Хартиеният войник”, получил наградата за най-добро операторско майсторство и “Сребърен лъв” за най-добра режисура на международния кинофестивал във Венеция’08. Преди три години Алексей Герман-син гостува на София Филм Фест с “Гарпастум” – филм за руската младеж, за руската интелигенция и за егоизма на младостта, за прехода между две исторически епохи.

Новият му филм “Хартиеният войник” показва шест седмици от живота на лекаря на Първи съветски космонавтски ескадрон Даниел Покровски, който се разкъсва между подготовката за пускането на първия космически екипаж и любовта към жена си и към любовницата си. Всичко това се случва през 60-те години на ХХ век. “Стори ми се интересно да снимам филм с друго дихание, казва Алексей Герман-син. - По усещането, по музиката, по живописта, по филмите се усеща, че времето тогава е било доста по-различно от нашето. Изобщо началото на 60-те години има доста по-дълбок дъх и аромат. Искаше ми се да пресъздам именно тази ера на “затоплянето” в СССР. Тогава страната се опитва да преодолее Сталинското наследство и поставя пред себе си действително велики и изпълнени с надежда задачи.” “Хартиеният войник” е филм за това колко лесно може да бъде разрушен крехкият и деликатен механизъм на човечността, за могъщата сила на идеите и за това как те могат да доведат човека до страдание и смърт.” В главните роли са Мераб Нинидзе и звездата Чулпан Хаматова (“Гарпастум”, “Сбогом, Ленин”, “Лунен татко”), която ще бъде специален гост на фестивала.

Муха” (“Mukha” - 2008) е игралният дебют на 35-годишния Владимир Кот, който е заснел няколко телевизионни сериала, включително  “Family Exchange” (2005) на NTV и “Hunter” (2006). Според него “Муха” е филм за неговото поколение – около 30-годишните, група, която той характеризира като “инфантилни” и “безотговорни”. „Муха” е метафора за личностното себеоткриване и израстване в Русия, това е филм за избора, който прави всеки - личната свобода или отговорността, любовта или грижите за някой друг.

Вера Мухина, ученичка в забутано градче, тренира бокс, сама решава проблемите си, като не прощава грешките нито на връстниците си, нито на по-възрастните от нея. След смъртта на майка й, в живота й неочаквано се появява нейният баща. Федор Мухин изненадващо разбира, че има дъщеря. Тепърва му предстои сложна битка - да я убеди, че тя има нужда от него. Федор трябва да измине дългия път към суровия свят на тийнейджърите... Така той отваря вратата на новия си дом със собствения си ключ, оставя в банята четката си за зъби и започва да живее при Вера. Тя пък от своя страна осъзнава, че баща й не е изгорял в танк, а е напълно жив и реален - просто до този момент е липсвал. И така Вера му обявява война...

Муха” е носител на “Златен бокал” за най-добър филм на кино фестивала в Шанхай’08, първа награда на студентското жури в Котбус’08, наградата на журито за най-добра актриса на кинофестивала в Талин’08, както и на специалната награда на журито за най-добър европейски дебют на международния фестивал за филми за деца и юноши в Злин, Чехия.

Едно от любопитните предложения за кино е копродукцията на Русия, Казахстан, Франция и Германия – „Лечителката”, включен в Международния конкурс. „Лечителката” е създаден от родената в Казахстан ученичка на Сергей Бодров  - Гука Омарова. Представител на младото поколение в руското кино, Омарова впечатли софийската публика и критика с първия си игрален филм „Шиzo” през 2004 г., определен от световната критика като един от най-успешните дебюти на казахската „нова вълна”. „Шиzo” носи много награди на авторката си - на ФИПРЕССИ за дебют от „Кинотавър”, Голямата награда от Котбус, за най-добра жена-режисьор от Копенхаген, за мъжка роля на Олджас Нусупбаев от Токио. „Баксы” е традиционното казахско наименование за народен лечител - в лентата това е Айдай, лечителка, която не оставя земята й да бъде превърната в петролна рафинерия. Омарова вплита умело магически реализъм в гангстерски сюжет, добавя комедиен тон, естествеността на местните хора и особената красота на природата. Любопитството към филма нараства и поради факта, че музиката е писана от госта на фестивала - Зигфрид.

Още горещи теми:
За първи път в България дизайнът на DVD обложка зависи от теб
София Филм Фест 2009 – 10 задължителни заглавия
София e изборът на VARIETY за световен фестивал на месец март
Тайна премиера за първи път в България

Програма 13-ти СФФ – 05 март 2009
Европейските режисьори в Холивуд
Международен конкурс за голямата награда на СФФ
Кейт Уинслет – 10 за пример
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 18.11.2010, 01:52
Оценка: -1
1 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg